Helgtips! Pankopanerad torsk med dillpotatissallad och grillad sparris

Äntligen! Nu är det snart helg. Och våren känns i luften. Så då passar vi på att laga lite ”vårliga” maträtter som den här från vår senaste kokbok ”Till bords med systrarna Eisenman”.

Panko är den japanska varianten av vårt ströbröd – där ”pan” betyder bröd och ”ko” betyder små bitar. Panko liknar snarare små flaggor än smulor och görs av bröd utan kanter. Den japanska ströbrödet är både lättare och frasigare än det svenska och absorberar inte lika mycket fett – därför är det nuförtiden ett måste i våra skafferier. Det funkar även bra att panera t e x kyckling och räkor.

Pankopanerad torsk och sparris

Foto Ulrika Ekblom

 


Pankopanerad torsk med dillpotatissallad,
grillad sparris och senapsdressing
4 portioner

500-600 g torsk
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 dl vetemjöl
2 ägg
3 dl pankoströbröd
3 msk smör för stekning
ca 3 msk olivolja
ca 400 g grön sparris
ca 200 g blandad sallad

Potatissallad
ca 600 g färsk potatis
1/2 dl finhackad dill
3 msk kapris
2 tsk äppelcidervinäger
½ dl kallpressad rapsolja
1 dl riven västerbottenost

Senapsdressing
1 äggula
1 ½ msk stark grovkornig senap
2 tsk äppelcidervinäger
1 liten pressad vitlöksklyfta
1 ½ dl rapsolja
salt och peppar

Skala och koka potatisen till potatissalladen i lättsaltat vatten i ca 20 minuter. Häll av vatten och låt svalna något.  Skär i mindre bitar. Rör ihop dill och kapris med vinäger och olja. Rör ner osten. Blanda med potatisen och smaka av med salt och peppar.

Vispa ihop äggula, senap, vinäger och vitlök till dressingen. Vispa ner rapsolja i en tunn stråle till en krämig konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Skär sparrisen i bitar och grilla i en grill- och stekpanna i några minuter.

Skär torsken i mindren. Blanda salt, peppar och mjöl i en skål. Knäck äggen i en annan skål och vispa ihop ihop dem lätt. Häll upp pankoströbrödet i en tredje skål. Börja med att doppa torskbitarna först i vetemjöl, sedan i ägg och sist i ströbröd.

Stek fiskbitarna gyllenbruna runtom i smör och olja.

Lägg upp blandad salladsblad på tallrikar eller ett stort fat. Varva sedan potatisallad, torsk och sparris. Ringla över senapsdressingen eller servera den vid sidan om.

LOADING..