ANNONS

Libbsticka

/

Örten libbsticka, även kallad selleriört växer i min (Lisa) trädgård. Den står där stor och ståtlig, kommer bli nästan 2 m hög, är tålig och återkommer år efter år. Det var tydligen vanligt förr att plantera libbsticka vid stugdörren för att skrämma bort ormar, råttor och andra djur (tyvärr verkar den dock inte skrämma rådjuren från att äta upp mina tulpaner….). Förr användes den också som naturmedicin för halsont och hosta.

Det är vanligast att man använder man bladen, men kan även använda frön och rot. Det behövs bara någon enstaka blad i en soppa då smaken är djup och intensiv.  Den kan användas som krydda i buljong, soppor, grytor, bröd och inläggningar.  Bladen kan även torkas och använda tillsammans med andra torkade örter i ett örtsalt. Tydligen användes libbsticka som en vanlig smakförstärkare i industriellt framställd hel- och halvfabrikat fram tills 70-talet, då glutamat blev istället allt vanligare som krydda.

Doften och smaken är stark och lite speciell vilket har ”skrämt” mig lite för att att använda den i matlagning. Nu är vi inne på 3:e året i vårt hus och jag måste erkänna att jag fortfarande  inte kommit mig för att använda den, fast den står där som sagt stor och ståtlig i trädgåren.  Så jag behöver hjälp från er – kära läsare!  Vilka är era bästa tips på recept med libbsticka?!

IMG_4817

IMG_4824

.

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00