ANNONS

Nyttiga nässlor från naturens skafferi

/

I år lovade jag mig själv, Lisa, att äntligen passa på att plocka nässlorna som växer i min trädgård när de är som godast – späda och små. Så igår morse efter en skön löpartur i solen, satte jag på mig handskarna och plockade ca 1 liter fina nässelblad. Visst är det en fantastisk tillfredsställande känsla att plocka något från naturen för att sedan tillaga och äta direkt – speciellt när det är så gott och nyttigt!  Efter att ha letat runt lite i kylskåpet, bestämde jag mig för att göra en frittata på nässlorna tillsammans med några andra godsaker jag hittade – färsk sparris, potatis, lök och parmesan.

Att tänka på!
– Plocka inte nässlor invid stora bilvägar eller gödselstackar då kan vara förorenade av avgaser och kväve.
– Använd handskar när du plockar nässlor.
– Rensa och skölj nässlorna noggranna, helst flera gånger. Plock bort skräp och grova stjälkar.
– Nässlor är näringsrika och innehåller bl a C-vitamin (speciellt de första späda bladen), A-vitamin, kalcium, järn, flera mineraler mm
–  De kan förvällas, frysas in eller torkas.
– Nässlor kan användas på många goda sätt, t. ex. i pajer, bröd, plättar, pesto, soppa, smoothie, stuvningar mm

Att förvälla nässlor: Rensa och skölj nässlorna noggranna.  Koka upp vatten i en stor kastrull med lite salt (ca 1 tsk salt till 1 liter vatten). Koka nässlorna i några minuter och låt rinna av. Krama ur det sista vattnet.  Om de inte ska användas direkt, frys in. 1 liter nässlor blir ca 1 dl förvällda nässlor.

Att torka nässlor: Rensa och skölj nässlorna noggranna.  Sila av vattnet, gärna med en salladslunga för att få bort det mesta av vattnet. Bred ut nässlorna på bakplåtspapper, och ställ på en varm och torr plats till de är torra. (Vänd nässlorna några ggr under tiden.) De kan även torkas i ugnen. Värm ugnen till 5o grader. Lägg nässlorna på en plåt och torka i ugnen, med ugnsluckan lite öppen i några timmar. Förvara i en lufttät burk.

DSC01985[1]

bild[1]
 
bild2[1]
 
image[1]

Frittata med nässlor, sparris, potatis och parmesan

1 dl förvällda nässlor (ca 1 liter färska)
300 g potatis
125 g sparris
1 gul lök
3 msk olivolja
7 ägg
2 dl riven parmesan (ca 80 g)
3/4 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar

Hacka de förvällda nässlorna. Skala och skär potatisen i tärningar. Koka potatisen i lättsaltat vatten i ca 5 minuter – den ska inte blir för mjuk. Koka sparrisen ett par minuter i lättsaltat vatten.

Skala och finhacka lök. Fräs lök i 1 msk olivolja i en gjutjärnspanna, ca 24 cm i diameter i några minuter. Lägg åt sidan. Vispa äggen lätt och rör ner parmesan, salt och peppar.  Värm 2 msk olivolja i stekpannan och stek potatisen tills den börjar få lite färg. Häll ner äggen i stekpannan och rör ner nässlorna. Lägg sparrisen på toppen. Ställ in stekpannan i ugnen och grädda i 20-25 minuter. Låt svalna lite innan servering.

.

3
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00