ANNONS

Turist i sin egen stad

/

I helgen var jag, Lisa, turist i min egen stad. Jag och min familj flyttade från lägenhet i Stockholms innerstan, till hus i förorten för 3 år sedan och eftersom jag jobbar hemifrån, åker jag tyvärr inte in till stan så himla ofta. I helgen hade jag och min man Lars lämnat våra 3 barn: Lea (8), Ellie (6) och Benjamin (4) hos farföräldrarna och mormor, och passade på att gå ut och äta samt bo över på hotell.

Efter ett möte om ett nytt spännande bokprojekt med vårt förlag Bonnier Fakta i fredags – det är fortfarande hemligt så ni får vänta med spänning ett tag till – promenerade jag genom ett vårvackert Stockholm. Först genom Kungsträdgården där de fina körsbärsträden har sakta påbörjat sin blomning,  för att fortsätta förbi det kungliga slottet genom Gamla Stan till vårt hotell.

Vi började kvällen med drinkar på cocktailbaren Corner Club, som ligger i anslutning till Björn Franzéns gastropub The Flying Elk. Riktig trevlig service, intressant drinkmeny och skön, avslappnad stämning. Kul att Gamla Stan de senaste åren har fått ett uppsving och utbudet av förstklassiga restauranger och barer har ökat avsevärt.

19glas

Vi fortsatte till 19 Glas, Bar och Matsal för att möta upp med våra vänner Emma och Pär. Restaurangen erbjuder en 4-rätters meny och en 7-rätters meny. Vi valde 4-rätters med vinpaketet. Första rätten bestod av lättrimmad röding från Malgomaj (en sjö i Lappland) med ramslökskräm och picklad majrova. Till det drack vi en frisk Greywacke Riesling Marlborough från Nya Zeeland. (Mmmm… Rieslingviner är en favorit.)  Andra rätten bestod av tartar av ”10-årig kossa” med persiljerotsallad och persiljekräm. Tredje rätten var lammbog med mejram, vitkålspuré, picklad vitkål och marinerad vitkål. Till det drack vi en Calabretta Rosso från Etna, Sicilien. Det följdes av en liten osttallrik med en smakrik Le Volte dell’Ornellaia, en såkallad ”Super Tuscan”. Middagen avslutades med dinkelglass toppad med flortunna äppelskivor och rostad dinkel. Jag var lite skeptisk till dinkelglassen först men blev glatt överraskad.

Maten på 19 glas är okomplicerad med rena smaker och håller en hög kvalité på råvarorna som i sin enkelhet, får spela rätternas huvudroll. Personalens trevliga och chosefria engagemang med sitt genuina mat- och vinintresse var uppfriskande och uppskattat. Eftersom vi alla var så upptagna av den goda maten, vinerna och trevliga umgänge, glömde jag ta några foton! Men å andra sidan – ett bra betyg på en väldig lyckad middag! 19 glas är ett ställe jag varmt kan rekommendera.

När restaurangen skulle stänga för kvällen, fortsatte vi vidare till Tweed Bar, som namnet antyder – en tweedklädd salong med stora sköna Chesterfield fåtöljer och soffor. Här blev det ett glas till innan baren stängdes och vi promenerade genom Gamlas Stans mörka gränder tillbaks till hotellet.

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00