ANNONS

”Vårfrudagen”

/

Igår var det glassdagen. Idag är det Våffeldagen. Sen får man förstås inte glömma bort att den 11/9 är  Kebabens dag, 19/9 är Messmörets dag, 12/4 är Lakritsdagen och 13/4 är Surdegsdagen. För att inte tala om den 4/5 som är Star Wars dagen, 13/8 som är de Vänsterhäntas dag och 9/9 som är Klamydiamåndagen. Men nu är det som sagt Våffeldagen och det är den vi ska fira här på bloggen. Visste ni förresten att våffeldagen kom till genom ett hörfel? Det är nämligen så att Jungfru Marie Bebådelsedag är en högtidsdag där vi firar att Maria fick veta av ärkeängeln Gabriel att hon var havande med Guds son – Jesus Kristus.  Denna dag, som även kallas ”vårfrudagen”, blev genom ett hörfel och förvrängning av ordet till ”Våffeldagen”.  Därav äter vi numera våfflor för att fira att Maria var på tjocken. Den kyrkliga helgdagen som förut var en röd dag i almanackan har flyttats till en söndag men den folkliga traditionen att äta våfflor den 25 mars kvarstår.

FRASVÅFFLOR

ca 8 st
2½ dl vatten
2½ dl mjölk
4 dl vetemjöl
1 1/2 tsk hjorthornsalt
½ tsk salt för söta våfflor alt. 1 tsk salt för salta våfflor
ca 2 tsk socker för söta våfflor
150 g smält smör, svalnat

Vispa ihop vatten, mjölk, mjöl, hjorthornsalt, salt och eventuellt socker. Tillsätt det smälta smöret och vispa till en slät smet. Grädda i hett våffeljärn. (Järnet behöver bara penslas med smör för den första laggen.)

KLASSISKA VÅFFLOR

ca 8 st
2 ½ dl mjölk
2 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt för söta våfflor alt. 1 tsk salt för salta våfflor
ca 2 tsk socker för söta våfflor
50 g smält smör, svalnat

Vispa ihop mjölk, ägg, mjöl, bakpulver, salt och eventuellt socker. Tillsätt det smälta smöret och vispa till en slät smet. Grädda i hett våffeljärn. (Järnet behöver bara penslas med smör för den första laggen.)

Foto: Ulrika Ekblom

Foto: Ulrika Ekblom

ÖRTVÅFFLOR MED ROM, CRÈME FRAICHE OCH RÖDLÖK

ca 8 st

1 sats klassisk våffelsmet eller frasvåffelsmet
2 dl hackade örter, t ex gräslök, dill, persilja

ca 1 burk crème fraiche (2 dl)
ca 100 g löjrom eller stenbitsrom
1 dl fint hackad rödlök

örter till garnering

Blanda till våffelsmeten. Tillsätt örterna och mixa ihop med en mixerstav eller i en matberedare.  Grädda som vanligt. Servera våfflorna direkt med en klick crème fraiche, stenbitsrom och rödlök. Dekorera med lite färska örter.

Foto: Ulrika Ekblom

Foto: Ulrika Ekblom

BANANVÅFFLOR MED JORDNÖTTER, KOKOS OCH KOLASÅS

ca 8 st

 1 sats klassisk våffelsmet eller frasvåffelsmet
2 st mogna bananer

Kolasås
50 g smör
1 ½ farinsocker
2 msk vatten
1 dl vispgrädde

1/2 dl kokosflingor
1 dl jordnötter

vaniljglass

Gör i ordning kolasåsen genom att värma smör, socker och vatten på låg värme. Vispa i grädden och låt sedan såsen sjuda tills den tjocknar.

Rosta kokosflingorna lätt i en stek panna. Hacka jordnötterna.

Blanda till våffelsmeten. Puréa bananerna och blanda ner i smeten. Grädda som vanligt.

.

1
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00