ANNONS

Vietnamesisk nudelsallad

/

Med inspiration från vår nudellunch på Adam & Albin matstudio förra veckan bjuder vi på den här fräscha nudelsalladen med citrongräsmarinerad biff. Den åt Monica för första gången på en vietnamesisk restaurang i Paris i början av nittiotalet. Varje gång hon åker till Paris besöker hon restaurangen för att äta salladen igen. Det är utan tvekan en av hennes älsklingsrätter – alla kategorier.

Foto: Jonny Lindh

Foto: Jonny Lindh

VIETNAMESISK NUDELSALLAD

ca 4 portioner

400 g utskuren biff
ca 2 msk rapsolja

Marinad
3 vitlöksklyftor
2 citrongräs (endast den vita delen)
1 msk fisksås
1 tsk farinsocker

Nudelsallad
150 g tunna risnudlar
1/2 gurka
2 salladslökar
1/2 rödlök
1 kruka mynta
1 kruka koriander
100 g jordnötter
ca 250 g hackad blandad sallad
150 g färska böngroddar
150 g rivna morötter (ca 3 dl)

Nuoc cham-sås
1 röd chili
1 vitlöksklyfta
5 msk strösocker
1/2 dl kokande vatten
1/2 dl fisksås
1 dl färskpressad limesaft (ca 3 lime)

Skär köttet i tunna strimlor.

Pressa vitlöken till marinaden. Krossa och finhacka citrongräset. Blanda med fisksåsen och sockret. Blanda köttet med marinaden och låt stå i kylen i minst 30 minuter – eller ännu hellre över natten.

För att göra såsen, kärna ur och strimla chilin och pressa vitlöken. Blanda i en skål med sockret och häll över vattnet. Tillsätt fisksåsen och limesaften. Rör tills sockret har löst sig. Låt såsen stå i kylen i minst 30 minuter.

Dela gurkan på längden och gröp ur kärnorna

Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Skölj dem i kallt vatten.

Dela gurkan på längden, gröp ur kärnorna och skär den i 3 cm långa tunna stavar. Skiva salladslöken och rödlöken tunt. Grovhacka myntan och koriandern. Finhacka jordnötterna.

Värm lite olja i en stekpanna. Stek köttet i några minuter tills det får färg.

Lägg sallad och böngroddar i botten på fyra djupa skålar. Fördela nudlarna i skålarna. Toppa med morot, gurka, rödlök, biff, jordnötter, mynta, koriander och salladslök.

Servera med en limeklyfta och Nuoc cham-såsen i en skål bredvid.

Receptet kommer från kokboken Monica Eisenmans asiatiska nudlar och smårätter.

Foto: Jonny Lindh

Foto: Jonny Lindh

.

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00