ANNONS

Två systrars söta

/

Två systrars söta

Här kan boken beställas! Adlibris, Akademibokhandeln och Bokus

Sött är mer än bara gott

Faktiskt! Som nyfödda ger den söta bröstmjölken oss också vår första känsla av trygghet, lycka och tröst. Från allra första början förknippar vi sötma med välbefinnande. Dock är den söta smaken inte bara något som får oss att må bra, utan historiskt sett har den också varit livsviktig för vår överlevnad. För länge sedan när människan till stor del livnärde sig på nötter och bär var söt smak ett tecken på mognad och på att bären gick att äta och inte var giftiga. Dessutom är det ju så att när något smakar sött så innehåller det med stor sannolikhet energi – en nödvändighet för att överleva.

Energi kommer från socker i alla dess former – råsocker, strösocker, pärlsocker, florsocker, druvsocker, farin, muskovado … ja, listan blir lång. Men socker har också andra egenskaper utöver sin smak och sin förmåga att ge energi. Socker kan även framhäva, dämpa och avrunda andra smakintryck. På ett naturligt sätt konserverar sockret frukt, samtidigt som det bevarar fruktens vackra färger. Det gör så att glassen får en härlig konsistens och inte kristalliserar sig. Det får bullarna att jäsa och ger dem deras fina, gyllene färg.

Som sagt, sött är mer än bara gott. Och just för att det är så himla gott och för att det får oss att må bra har vi här samlat alla våra sötaste recept. Här finns tårtan vi bakade till vår mormors nittioårsdag, desserten vi bjöd på vid vår bästa väninna Kristinas bröllop, glassen vi alltid gjort när vi varit olyckligt kära, pajen som vunnit svärfar Stigs hjärta, godiset som gör oss till de populäraste ”tanterna” bland alla våra vänners barn, samt den alldeles särskilda chokladkakan som har fått ett antal män på fall …

I vår tid beskrivs socker allt oftare som en drog som hotar vårt välbefinnande och som vi bör undvika till varje pris. Men som med allting annat handlar goda matvanor om måttlighet och om att äta så att man mår bra. Till både kropp och själ.

I den här boken talar vi inte om för dig vad du får och inte får äta. Den här boken handlar om att njuta – och må bra. För när vi njuter mår vi bra. Och det vill vi dela med oss av.

Utmärkelser:

Boken blev vald till ”Bästa dessertbok” i tävlingen Årets Måltidslitteratur 2005. Den var även nominerad för det stora priset ”Bäst alla kategorier”.

Två systrars söta vann också ”Best Cookbook Cover” i den internationella tävlingen ”Gourmand World Cookbook Awards.

Foto Helen Pe

Foto Helen Pe

2
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00